Gå til indhold

Prioritering til debat: Medicinen skal bare virke - ikke bare koste

Skal sygehusene købe medicin og robotter, der kan operere, uden at tage hensyn til prisen? Det var emnet, da Danske Regioner og Lægeforeningen den 28. januar 2016 holdt konference om prioriteringer i sundhedsvæsenet

Over 200 fagfolk og politikere var mødt op til konferencen "Sundhedsvæsen under pres - er prioritering svaret?" på Tivoli Hotel i København torsdag den 28. januar 2016.

Her er uddrag af meldingerne fra paneldebatten på konferencen:

Bent Hansen, formand for Danske Regioner:

 - Vi er allerede nu ude i benhård prioritering i alle fem regioner. Hvis ikke budgetterne hænger sammen, så SKER der prioriteringer. Den slags skal være velovervejet, og vi skylder at se bredt på, om vi har råd til al ny medicin og alt nyt udstyr i fremtiden. Uanset om det er teknologi eller medicin vi køber, skal vi turde spørge: Virker det? Vi har succes med flere behandlinger, mere effektivitet og bedre resultater på stort set alle områder. Når vi køber dyrt ind i fremtiden, skal det ikke være tilfældigt, men ske så udviklingen fortsætter. Lad os fortsætte de gode skridt, vi har taget med RADS (Rådet for anvendelse af dyr medicin) og KRIS (Koordineringsrådet for ibrugtagning af sygehusmedicin).


Ebbe Henningsen, næstformand i Danske Patienter:

- Regionerne vil prioritere - men har ikke fortalt borgerne, hvilke sygdomme vi ikke kan blive behandlet for i fremtiden. Det skylder I os. Der bliver talt så positivt om prioritering, men patienter med sjældne sygdomme ser ikke sådan på det. Læger bør tale med patienterne, så viser det sig, om de overhovedet er interesserede i ny dyr medicin, men når enkelte patienter har god gavn af dyr medicin, er det så rimeligt at fratage dem den?

Carolina Magdalene Maier, sundhedsordfører (Alternativet):

- Det er dejligt, at et flertal af danskerne ifølge en Epinion-måling går ind for prioritering. Vi skal have en model, der ligner den, de har i Norge.

Andreas Rudkjøbing, formand i Lægeforeningen:

- Vi  skal blive bedre til at følge op på, hvordan medicin og anden behandling virker.Vi kan samle RADS og KRIS mv. på kort sigt, men på længere sigt bør vi gøre som i Norge.

Jonas Dahl, sundhedsordfører (SF):

- Vi skal kunne sige nej til dyr medicin for at få forhandlet en rabat igennem - vi har ikke råd til at lade være. Det skal være åbent, hvilke kriterier, der prioriteres efter - ikke som i dag hvor det sker tilfældigt ude på sygehusafdelingerne.


Jane Heitmann, sundhedsordfører (Venstre):

- Mange taler om prioritering, som en medalje, men der er en bagside af mønten. Det er vigtigt, at alle har fri og lige adgang til medicin. Det skal ikke være som i Norge, hvor det er vigtigt at have en sundhedsforsikring. Deroppe risikerer man at skulle pantsætte alt af værdi, sælge huset eller tage store lån, hvis man bliver syg og ikke har en forsikring.