Gå til indhold

Virksomheder skal inspirere erhvervsskoler

Danske Regioner ser gerne, at flere virksomheder følger detailhandlens eksempel og laver deres egne målrettede uddannelser

I dag er det kun hver sjette unge, der vælger en erhvervsuddannelse, og i 2020 vil Danmark mangle over 30.000 faglærte. Det er derfor positivt, at store kæder som COOP og Dansk Supermarked nu kaster sig ind i arbejdet med at uddanne flere unge, efter at de to store kæder har indledt tæt samarbejde med erhvervsskoler i hhv. Roskilde, Ringsted og Grenå. Skolerne leverer rammerne for uddannelserne, mens virksomhederne garanterer praktikplads, bolig og arbejde.

Jens Stenbæk, næstformand i Danske Regioner, siger:

- Tryghed betyder meget, når de unge vælger uddannelse. Derfor er det her et skridt i den rigtige retning. De unge er sikre på at få en praktikplads, et sted at bo undervejs og et arbejde efter uddannelsen. Samtidig er virksomhederne med til at sikre, at kvaliteten på uddannelserne er i orden. Så jeg vil bestemt opfordre til, at man flere steder i landet skaber nye tætte samarbejder mellem virksomheder og skoler. Ikke kun inden for detailhandel men også i forhold til industrien og bygge- og anlægsbranchen.

Der er et stort potentiale i et tættere samarbejde mellem skoler og virksomheder. Regionerne er i forvejen i tæt dialog med erhvervsskoler over hele landet om, hvordan man får tiltrukket flere unge, så virksomhederne får den arbejdskraft de har brug for, og så færre unge står uden uddannelse. Her passer initiativerne fra de to supermarkedskæder godt ind. Jens Stenbæk ser et stort potentiale i et tættere samarbejde mellem skoler og virksomheder.

- Det skal være muligt at tage en erhvervsuddannelse i hele landet, og her er det afgørende med et tæt samarbejde med virksomhederne, særligt uden for de store byer. Her vil virksomhederne kunne bidrage med værktøj og udstyr, undervisning kan foregå ude hos virksomhederne, og de kan give de unge en praktikpladsgaranti. Samtidig er det vigtigt, at skolerne lytter til de behov virksomhederne har, understreger Jens Stenbæk.