Med sundhedsreformen er det aftalt, at der i de kommende år skal etableres 10 nye licensklinikker. En licensklinik er en mulighed for, at en almen mediciner kan afprøve livet som praktiserende læge ved at leje klinikken af regionen, der også kan stå for at ansætte klinikpersonale.
Dermed skal lægen ikke investere i en klinik og tænke på administrative opgaver, der normalt følger med egen klinik. Samtidig er lægen garanteret at kunne overtage driften af klinikken, hvis man efter nogle år har lyst til at tage springet og blive selvstændig praktiserende læge.
- Licensklinikker er et godt alternativ til alle unge speciallæger i almen medicin, der gerne vil være praktiserende læge uden at binde sig og uden det ansvar, der følger med at være selvstændig erhvervsdrivende. Derfor vil vi PLO gøre alt for at sprede budskabet om, at især de yngre læger bør overveje muligheden. På den her måde kan de lynhurtigt få lov at lave det, som speciallæger i almen medicin er uddannet til: At tage sig af patientens almene sundhed, siger PLO’s formand Jørgen Skadborg.
Danske Regioner ser ligeledes Licensklinikkerne som en god mulighed for især unge læger, som ønsker at starte karrieren med at fokusere mest muligt på at behandle patienter.
- Regionerne ønsker at bruge alle de redskaber, vi har til rådighed, for at sikre god lægedækning alle steder i landet. Licensklinikkerne kan være med til at tiltrække især unge almene medicinere, som er dygtige læger, men ikke ønsker at starte karrieren med at skulle drive en virksomhed på egen hånd. I sidste ende er det vigtigste naturligvis, at licensklinikkerne kommer patienterne til gavn, siger Heino Knudsen, der er formand for Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN).