Gå til indhold

Økonomi til flere år vil gavne patienterne

Regionale og kommunale budgetter skal fastlægges for flere år af gangen, mener De Økonomiske Råd, og finansministeren bakker op. Rigtig god idé, som kan styrke sundhedsvæsenet, siger Stephanie Lose, formand i Danske Regioner.

Den offentlige sektor kan drives bedre, hvis regioner og kommuner får mulighed for at lægge budget flere år frem i tiden frem for kun et enkelt som nu. Sådan lød meldingen fra De Økonomiske Råd i tirsdags, og torsdag udtalte finansminister Kristian Jensen, at ”flerårige økonomiaftaler kan være en meget god idé”.
Ifølge Danske Regioners formand, Stephanie Lose, som i øjeblikket forhandler med finansministeren om regionernes 2019-økonomi, er regionerne parat til at lægge flerårige budgetter.
”Hvis vores økonomi ligger fast flere år frem i tiden, kan vi ganske enkelt hjælpe patienterne i sundhedsvæsenet bedre. Vi vil kunne målrette penge til de områder med størst behov, og vi vil få mulighed for at rykke rundt på midler, hvis der er akut brug for det. Regionerne har holdt budgettet på alle områder de sidste mange år, så vi er klar til at indgå økonomiaftaler for de kommende års vækst,” siger Stephanie Lose.

Sundhedsreform kan kickstartes

Regionerne har i flere år været garant for sikker styring af de økonomiske rammer. Fra 2014-2017 har regionernes årsregnskaber ligget på 99-100 procents opfyldelse af budgetterne.
“Tidligere på ugen sagde statsministeren, at regeringen vil præsentere en ny sundhedsplan, som skal løfte sundhedsvæsenet de kommende 10 år. Det kan vi kickstarte allerede nu ved at indgå en god, fireårig økonomiaftale. Ro om regionernes økonomi vil sikre den fornødne ro om sundhedsvæsenet, så vi netop kan løfte sundhedsvæsenet og blandt andet skabe et mere nært og sammenhængende sundhedsvæsen,” siger Stephanie Lose og tilføjer:
”Og lad mig mane enhver tvivl til jorden: En stabil økonomi vil på ingen måde være en sovepude for regionerne. Vi vil til enhver tid stå på mål for et mere effektivt sundhedsvæsen, forsvarlig brug af pengene og bedre forhold for patienterne.”
Kontakt

Hvis du vil vide mere

Jeppe Hedegaard Munck, seniorkonsulent
Center for styring, økonomi og sammenhæng
T: 3529 8285
M: 4020 2107
E: jhm@regioner.dk
Jon Bøge Gehlert, presserådgiver
Kommunikation
M: 2115 2910
E: jbg@regioner.dk
Læs mere

Relaterede nyheder