Gå til indhold

Høje medicinudgifter presser sundhedsbudgetterne

I gennemsnit stiger udgiften med 500 millioner om året – og den samme stigning forventes også for de næste år. Derfor er der brug for at løfte økonomien, når Danske Regioner og en ny regering sætter sig ved forhandlingsbordet efter sommerferien.

Udgifterne til medicin stiger fortsat med voldsom fart. De sidste fem år er posten til medicin i gennemsnit vokset med 500 millioner kroner om året. Forklaringen er at der hele tiden opfindes ny og bedre medicin.

- Ny og bedre medicin til syge betyder, at flere danskere kan leve længere og med større livskvalitet. Det er meget glædeligt at vi får flere gode leveår, men det gør et alvorligt indhug i regionernes budgetter, siger formand for Danske Regioner, Stephanie Lose.

Den nye medicin kommer patienter indenfor mange områder til gode. Det er bl.a. ny medicin til børn med kræft, muskelsvind og cystisk fibrose, men også den første medicin til skleroseformen primær progressiv, samt en række kræftsygdomme.

I nogle tilfælde kan prisen løbe op til mere end 500.000 pr patient – og i særlige tilfælde væsentligt mere end det.

Medicinudgifterne er en af årsagerne til, at regeringen er nødt til at erkende, at sundhedsvæsenets økonomi har brug for at blive prioriteret.

- Medarbejdere på hospitaler kæmper hver eneste dag for at få enderne til at hænge sammen i forvejen. Og vi skulle nødig se stigninger i medicinudgifterne gå ud over andre områder i sundhedsvæsenet. Derfor er det alpha omega, at hospitalernes økonomi bliver løftet næste år, siger formanden.

Stigningen holdes i ave af gode indkøbsaftaler

Hvis ikke regionerne i fællesskab købte medicin via regionernes fælles indkøbsorganisation, Amgros, og patentudløb på forskellige medicin-typer, så ville stigningen i medicinudgiften have været endnu højere.

For eksempel har regionerne siden november 2018 sparet i omegnen af 1 million kroner dagligt på at have skiftet Humira, der er et præparat til patienter med hudlidelser, kroniske tarm- og gigtsygdomme, ud med et billigere alternativ, da patenten på Humira udløb og en god aftale med et billigere mærke så kunne indgås.

- Besparelser som denne er regnet ind i vores prognoser. Det er faktisk ret sigende, at vi på trods af gode aftaler og patentudløb oplever en så stor stigning i medicinudgifterne, siger Stephanie Lose.

Fakta:

  • Fra 2013 til 2018 er der sket en væsentlig stigning i de samlede medicinudgifter fra 12,4 mia. til 14,8 mia. dvs. 2,4 mia. kr.
  • I den 5-årige periode er udgifterne til sygehusmedicin dermed steget med ca. 500 mio. kr. om året.
Kontakt

Hvis du vil vide mere

Læs mere

Relaterede nyheder