Gå til indhold

Regeringen skaber usikkerhed for nogle af samfundets mest udsatte borgere

Det er uansvarligt overfor både brugere, pårørende og ansatte, at regeringen med en ny undersøgelse skyder hele det specialiserede socialområde til hjørne. Det mener Sophie Hæstorp Andersen, der er formand for Psykiatri- og Socialudvalget i Danske Regioner.

Det er uklart, hvad der venter de mange børn og voksne, der hver dag benytter sig af regionernes ca. 4.500 pladser på det specialiserede socialområde. Det står klart efter dagens forhandlinger om en sundhedsreform mellem regeringen og Dansk Folkeparti, og det er helt uacceptabelt, mener Sophie Hæstorp Andersen, der er formand for Danske Regionernes Psykiatri- og Socialudvalg.

- Det her skaber en kæmpe usikkerhed for en gruppe af mennesker og deres familier, som har brug for alt andet end usikkerhed. De har brug for at vide, at den hjælp, de får i dag, ikke forsvinder eller bliver dårligere, fordi regeringen ønsker en strukturreform på sundhedsområdet. Det kan vi simpelthen ikke være bekendt over for de mennesker og deres pårørende, siger Sophie Hæstorp Andersen.

Underligt forløb

I dag er det regionerne, der driver de i alt 141 specialiserede tilbud, der er målrettet både børn og voksne med mange forskellige fysiske og psykiske handicap. En indsats, der i 2019 koster 3,75 milliarder kroner.

Regeringen foreslog i sit oprindelige udspil til en sundhedsreform, at området skulle overgives til kommunerne. Det førte dog til kritik fra en stribe organisationerne, og ved dagens politiske forhandlinger blev det besluttet, at den fremtidige struktur skal undersøges, inden der træffes en beslutning, hvilket først vil ske efter det kommende folketingsvalg.

- Det er et meget underligt forløb, vi er vidne til. Først vil regeringen have det ud til kommunerne, så blev området taget ud af forhandlingerne, og nu skal der så laves en undersøgelse. Helt ærligt, så virker det som om, at regeringen ikke helt har overblik over, hvor komplekst det her område er, og hvor vigtigt det er for de børn og voksne, der benytter de tilbud, der i dag er i regionerne, siger Sophie Hæstorp Andersen.

Frygter afspecialisering

- Vi har brug for at styrke specialiseringen ude på vores institutioner. Vi skal udbygge kapaciteten til gavn for borgere med komplekse handicap, og så skal vi have en finansieringsform, der sikrer, at kommunerne benytter sig af de tilbud, vi har. I stedet risikerer vi, at der nu skabes usikkerhed hos vores mange medarbejdere, og hvis de begynder at forlade deres stillinger, så er afspecialiseringen jo en realitet, og dermed bliver hjælpen til brugerne dårligere, end det vi har i dag, siger tilføjer Sophie Hæstorp Andersen.

En opgørelse over regionale tilbud, som kommunerne har overtaget i perioden 2007–2018, viser, at 25 tilbud er nedlagt, og andre 58 tilbud er omlagt til udelukkende at betjene beliggenhedskommunens egne borgere.

Illustration af huse med bekymrede miner
kontakt

Hvis du vil vide mere

Mikkel Lambach, chefrådgiver
Center for Sundhed og Sociale indsatser
T: 3529 8212
M: 2917 0902
E: mla@regioner.dk

Søren Rasmussen, presserådgiver
Kommunikation
M: 9116 8823
E: srs@regioner.dk

relaterede nyheder

Læs mere