Gå til indhold

Regeringen spiller hasard med vores demokrati

Regeringens udspil til en sundhedsreform, vil fjerne borgernes indflydelse over dem, der styrer sundhedsvæsenet. Det er en uklog beslutning, skriver Karin Friis Bach i et debatindlæg.

Debatindlæg af Karin Friis Bach, formand for Sundhedsudvalget i Danske Regioner. Bragt i Jyllands-Posten den 27. marts 2019.

Er det ligegyldigt, at kræftpatienter fortsat kan få strålebehandling i Herning?

At læger fra Aalborg tager en pendlerbus, så borgerne i Thisted stadig har et sygehus? Eller at vælgere i Region Midtjylland var utilfredse med psykiatrien og stemte på Psykiatrilisten? Eller er det ligegyldigt, at medicinudgifterne tøjles af Medicinrådet, som blev oprettet af ansvarlige regionalpolitikere, der er direkte folkevalgte med et klart drifts- og budgetansvar?

Det synes jeg bestemt ikke, men regeringen synes, vi er ligegyldige. For med dens udspil til en sundhedsreform, skal regionsrådene afskaffes. Ergo skal borgerne ikke længere have mulighed for at stemme direkte på de regionalpolitikere, der kender by og land i netop dén region, de bor i. Regionsrådsmedlemmerne styrer et sundhedsvæsen, der hvert år koster over 100 milliarder af borgernes skattekroner. Vi gør det med stor ansvarsbevidsthed, men vi skal ifølge Lars Løkkes udspil fyres, så hospitalerne kan blive underlagt central statslig styring.

Kære regering og jeres støtter: Det er en uklog beslutning, I har gang i.
70,7 procent af vælgerne mente ikke, at styringen af sundhedsvæsenet var ligegyldig, da de stemte ved sidste regionsrådsvalg. 54 procent af dem stemte endda personligt, og det er tre procentpoint flere end ved sidste folketingsvalg. Så kom ikke og sig, at vi er ligegyldige.

Illustration