Gå til indhold

Økonomiforhandlinger

Ny aftale om økonomi i 2020: Pænt løft til sundhedsvæsenet

En ny økonomiaftale med regeringen sikrer ekstra 1,5 mia. kr. til regionerne, og det er et godt resultat, siger formanden for Danske Regioner Stephanie Lose.

Danske Regioner har indgået en aftale med regeringen om rammerne for økonomien i regionerne næste år. Aftalen giver regionerne ekstra 1,5 mia. kr. til drift.

- Det glæder mig meget, at aftalen giver regionerne mulighed for at videreudvikle et virkelig godt sundhedsvæsen med patienter og pårørende i centrum. Vi har kæmpet for hver krone i aftalen, og selvom vi havde håbet på noget mere, må jeg sige, at jeg er godt tilfreds, siger formanden for Danske Regioner, Stephanie Lose.

Det fremgår desuden af aftalen, at parterne skal arbejde sammen om fremtidens udfordringer i sundhedsvæsenet. Regionerne skal inddrages i arbejdet med at lave en ny sundhedsaftale, som skal skabe større sammenhæng mellem sygehuse, kommuner og praktiserende læger. Og man er enige om at samarbejde om en 10-års plan for psykiatrien, som regeringen har varslet.

- Det siger sig selv, at denne aftale ikke alene løser alle de udfordringer, som sundhedsvæsnet har. Men aftalen er et godt skridt. Og så må vi respektere, at den nye regering skal have lidt mere tid, før den vil indgå aftaler om f.eks. nye måder at samarbejde på i det nære sundhedsvæsen, og om hvordan psykiatrien skal løftes, siger Stephanie Lose.

Uddannelse, klima og regional udvikling

Næstformand i Danske Regioner, Ulla Astman, hæfter sig blandt andet ved, at der er tale om en aftale med betydeligt flere penge end sidste år, hvor regionerne fik 1 mia. kr.

- Sundhedsvæsenet er under pres, blandt andet fordi flere og flere mennesker lever med kroniske sygdomme og medicinudgifterne vokser. Med den nye aftale kan vi i regionerne arbejde for, at sundhedsvæsenet er gearet til at tage hånd om det stigende antal patienter, vi vil se i fremtiden, siger Ulla Astman og tilføjer:

- Vi ser desuden frem til samarbejdet med regeringen, også når det gælder andre området end sundhed. Her kan regionerne også bidrage positivt til udviklingen.

Aftalen slår nemlig fast, at regionerne har vigtige opgaver indenfor blandt andet klima, uddannelse og regional udvikling.

Regeringen og regionerne er enige om uændrede anlægsudgifter.

Enhedslistens medlem af Danske Regioners bestyrelse stemte som den eneste ikke for aftalen.

Find aftalen her: