Gå til indhold

Indkøb

Ny indkøbsstrategi sætter patienterne og klimaet først

Danske Regioner er nu klar med regionernes nye indkøbsstrategi frem mod 2025. Strategien skal sikre, at regionerne bliver endnu bedre til at købe de produkter, der har værdi for patienterne, gavner klimaet og sikrer en sund økonomi.

30 milliarder kroner. Så meget bruger regionerne årligt på køb af varer og tjenesteydelser til blandt andet hospitalerne. Det er rigtigt mange penge, og hvordan regionerne bruger dem har stor betydning for både patienterne, klimaet og bundlinjen i sundhedsvæsenet.

Derfor lancerer Danske Regioner nu regionernes indkøbsstrategi for 2020-25. I strategien bliver der blandt andet udpeget 30 pilotindsatser, der skal gøre regionerne endnu bedre til at købe det, der giver mest værdi for patienterne. De succesfulde indsatser skal derefter bredes ud til hele landet.

Nogle af de produkter, der er lidt dyrere i indkøb, kan nemlig både give et bedre resultat for patienterne og give besparelser andre stedet i det samlede patientforløb. Det siger formand i Danske Regioner, Stephanie Lose:

- Hver eneste patient i sundhedsvæsenet bliver mødt med produkter, vi har indkøbt. Hvad end det er et nyt knæimplantat, et drop i armen eller et varmt måltid mad i hospitalssengen, siger hun og fortsætter:

- Derfor er det afgørende, at det vi køber ind, der giver patienterne god og tryg behandling. Og selvom det kan blive lidt dyrere på kort sigt, kan det også spare os for omkostningerne senere hen. På den baggrund er jeg ikke i tvivl om, at pengene samlet set er godt givet ud og giver danskerne mest sundhed for pengene.

Flere klimavenlige indkøb

Den nye indkøbsstrategi afspejler også, at regionerne ønsker at bidrage til den grønne omstilling af Danmark. Her kan offentlige indkøb yde et væsentligt bidrag, og derfor indeholder strategien også markante ambitioner om et bæredygtigt sundhedsvæsen.

Blandt andet vil regionerne stille flere grønne krav, så de virksomheder, der leverer produkterne, for eksempel skal nedbringe mængden af plastemballage.

- I regionerne bærer vi også et ansvar for klimaet, og vi er klar til at yde vores del for at løse udfordringerne. På indkøbsområdet slår vi derfor nu fast, at vi er mere end parate til at samarbejde med erhvervslivet om at købe langt flere bæredygtige produkter, der ikke belaster klimaet, siger Stephanie Lose.

Der skal findes én milliard

Den nye strategi også indeholder en målsætning om at spare en milliard kroner på indkøbsområdet frem mod 2025. Det skal blandt andet ske ved at gøre udbud billigere at gennemføre, bruge nye digitale løsninger og købe mere ind sammen.

- Kan vi finde en milliard ekstra, kan de penge bruges andre steder i sundhedsvæsenet. Men side om side med den målsætning ønsker vi også et bredere fokus på, om det kan svare sig at betale lidt mere, når vi køber ind – både af hensyn til patienterne, klimaet og den langsigtede bundlinje, afslutter Stephanie Lose.

Læs mere:

Kontakt

Hvis du vil vide mere

Læs mere

Relaterede nyheder