Gå til indhold

Energi

Regeringen, Danske Regioner og KL er enige om at spare på energien i det offentlige

Vi står i en alvorlig energikrise – ikke bare i Danmark, men i hele Europa. Krisen gør omstilling til grøn varme og vedvarende energi endnu mere presserende, men vi har også brug for at spare på energi. Derfor går det offentlige nu forrest.

På tværs af hele den offentlige sektor er arbejdet med en lang række indsatser for at spare på energien allerede i gang. Men Regeringen, Danske Regioner og KL ønsker, at forbruget af energi skal mindskes i alle offentlige bygninger. Derfor er Regeringen, Danske Regioner og KL enige om at anbefale følgende:

  1. At sænke temperaturen til 19 grader i offentlige kontorbygninger mv.
  2. Slukning af belysning udendørs på offentlige bygninger.
  3. At forkorte fyringssæsonen med 14 dage i hver ende.
  4. Energistyrelsens kampagnemateriale med spareråd til arbejdspladsen fordeles blandt medarbejdere, så de har mulighed for selv at tage initiativer, såsom at slukke lyset og skærmen efter sig i møderum.

- Vi står lige nu i en ny og mere alvorlig virkelighed efter Rusland har valgt at lukke for gassen til Europa. Derudover ser vi generelt stigende energipriser. Vores forsyningssituation er mere usikker, og vi igangsætter nu flere konkrete initiativer for at spare på energien i det offentlige. Kommunerne og regionerne er allerede godt i gang med en række forskellige energisparende indsatser. Men nu går vi går sammen skridtet videre. Fx skruer vi ned for varmen til 19 grader på offentlige arbejdspladser og forkorter fyringssæsonen, siger klima, - energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen.

Initiativerne skal igangsættes hurtigst muligt og senest 1. oktober. Dog skal den enkelte institution selv vurdere, om der er lokale eller juridiske forhold, der gør, at der kan foretages undtagelser. Eksempler på dette kan være sygehuse, laboratorier, døgninstitutioner og plejehjem.

- Kommunerne er landets samlet set største bygningsejer, og vi har i mange år arbejdet målrettet på at spare på strømmen og nedbringe energiforbruget i vores bygninger. Kommunerne ér også i gang med at skrue ned for energiforbruget til vinter, og mange har allerede truffet konkrete beslutninger om fx temperaturen på skoler og i kontorbygninger. Der arbejdes herudover med en lang række mere langsigtede indsatser, fx prioriterer vi energirenoveringer frem for at rive ned og bygge nyt og opsætter solceller på vores ejendomme. Derfor er det fint med initiativer og anbefalinger, som kan understøtte et mindre energiforbrug i hele den offentlige sektor, siger Martin Damm, formand for KL.

Danske Regioners formand, Anders Kühnau, hilser de nye tiltag til energibesparelser velkommen:

- Vi står i en situation, hvor det offentlige bør gå forrest med det gode eksempel og spare på energien. Vi bakker op om energisparerådene, og regionerne vil bruge dem til at nedbringe energiforbruget. Vi kan følge sparerådene i vores kontorer og regionshuse, og så vil vi se på, hvordan sparerådene kan udbredes og være med til at reducere energiforbruget andre steder, hvor det er muligt. Her er det vigtigt at understrege, at hospitalerne er undtaget anbefalingen om 19 grader, så patienterne behøver ikke frygte at komme til at fryse”, siger han og understreger samtidig, at der allerede er skåret i regionernes energiforbrug:
”På bare tre år, fra 2018 til 2020 har regionerne sparet 25 % på varmeforbruget, både med renovering og med nye, energieffektive sygehuse, forklarer Anders Kühnau.

Energistyrelsen lancerede inden sommerferien en kampagne, som de nu skruer op for. Her kan borgere få gode råd til at spare på energien.

Læs mere

  • Læs mere om energistyrelsens kampagne 
Hvis du vil vide mere

Kontakt

Pressekontakt

Kontakt pressevagten på telefon 5151 1818 (ikke sms) eller pressekontakt@regioner.dk

Hvis du vil vide mere

Kontakt

Anders Kühnau,
Formand for Danske Regioner, regionsrådsformand
T
M 23 60 27 68
E formanden@regioner.dk
Formand i Danske Regioner Anders Kühnau
Relaterede nyheder

Læs mere