Gå til indhold

Rundt om en formand: Fra Færøerne og hjem til Aarhus

Følg vores serie om formændene for Danske Regioners udvalg. Mød denne gang formand for Danske Regioners Psykiatri- og socialudvalg, Jacob Klærke fra SF i Region Midtjylland.

Beskriv dig selv som politiker:

Jeg er løsningsorienteret, og kan godt lide, at vi vedtager konkrete ændringer som fx at bruge nye danske navne til afdelingerne, så patienterne forstår, hvilke sygdomme, vi behandler på hvert enkelt afsnit.

Hvordan er du som privatperson?

Rolig og tålmodig. Jeg prøver at se det positive ved tingene, og selv om jeg bor midt i byen, så kan jeg godt lide vandreture og teltture med bål og den slags.

Hvad optager dig som politiker lige nu?

Jeg arbejder som læge i børne- og ungdomspsykiatrien og er formand for Psykiatri- og Socialudvalget i Danske Regioner, så lige nu er jeg optaget af, at vi får løftet psykiatrien med en god 10-års-plan, og at patienter med misbrug får en bedre behandling.

(Tekst fortsætter under billedet)

Fakta om Jacob Klærke.

Mest bemærkelsesværdige oplevelse i din tid som politiker?

I min region har vi udbredt en ordning med socialsygeplejersker. Der er ikke mange af dem, men de kan rådgive andre ansatte, og de kan alle sammen gøre en kæmpe forskel. De kan hjælpe udsatte patienter med alt fra misbrug, hjemløshed og til helt praktiske løsninger på, hvor hunden skal passes, mens patienten er indlagt.

Hvad er det bedste ved din region?

Vi er langt fremme, når det gælder bæredygtighed. Der er et stykke vej endnu, men fx arbejder medarbejdere på operations- og fødestuer med, hvilke produkter, de bruger, og hvordan de kasseres. Målet er at mindske klimabelastningen. Vi har udnævnt ”grønne agenter”, der hjælper med at finde og udbrede mere bæredygtige ordninger.

Hvad er den største udfordring for Region Midtjylland?

Der er stor forskel på regionen. Vi skal tænke på både land og by. Der er langt fra Aarhus til Lemvig, og stor forskel på befolkningstæthed og transportforhold. På den måde ligner Region Midtjylland en mini-udgave af hele Danmark. Vi oplever også -ligesom resten af landet- personalemangel mange steder, og vi har også brug for et løft af psykiatrien med fx flere sengepladser, mindre tvang og mere samarbejde med kommunerne.

Yndet fritidsbeskæftigelse?

Natur og praktisk arbejde. Jeg har ikke selv en have, fordi jeg bor i lejlighed midt i Aarhus, men jeg hjælper gerne mine forældre med at fælde træer i deres grund på Djursland.

Livret?

Mange! Jeg har nok 40 afhængig af årstid og sindsstemning fx sushi, pizza, koldskål, jordbær og tarteletter.

Yndlingsmusik?

Alt fra TV2 til Dire Straits, Kinks, Flødeklinikken eller rap fra Plan B.

Bedste ferie?

I sommer var jeg på Tenerife. Det var ok, men den allerbedste ferie var nok på Færøerne, hvor jeg har boet og arbejdet i et år. Da jeg boede dér, fik jeg besøg af venner og familie i ferier, og vi tog på ture i fjeldene. Det gentager jeg gerne, -og jeg flytter måske også derop igen.

Kontakt

Hvis du vil vide mere

Hvis du vil vide mere

Kontakt

Jacob Klærke,
Formand for psykiatri- og socialudvalget, regionsrådsmedlem
T
M 26 83 74 96
E jacob.klaerke@rr.rm.dk
Jacob Klærke
Relaterede nyheder

Læs mere

Årets Sundhedsdebattør: ”Jeg deler vandene”

Forfatter Anna Juul modtog Danske Regioners pris som Årets Sundhedsdebattør på Folkemødet 2023. Anna Juul vinder prisen for at sætte psykiatrien og behandlingsvæsenet til debat og for at opfordre os alle til at gøre op med stereotype forestillinger om psykisk sygdom.

Læs mere

Forfatter Anna Juul vinder pris som Årets Sundhedsdebattør

Danske Regioner hædrer forfatter Anna Juul som Årets Sundhedsdebattør. Anna Juul vinder den nystiftede pris efter, at hun i januar udgav bogen ”Superskurk”, hvor hun med en skarp pen beskriver sine personlige oplevelser med psykisk sygdom og mødet med psykiatrien.

Læs mere

Regioner og praktiserende speciallæger styrker indsatsen i psykiatrien

En ny aftale for de praktiserende speciallæger kan gøre ventelisterne i psykiatrien kortere. Det forventer Danske Regioner og Foreningen af Praktiserende Speciallæger (FAPS). Aftalen indebærer bl.a., at klinikpersonale får mulighed for at bidrage til, at de praktiserende psykiatere kan behandle flere patienter.

Læs mere

Aftale på plads om samlet dobbeltdiagnosetilbud og omlægning af særlige pladser i psykiatrien

Regeringen har indgået en aftale med KL og Danske Regioner om rammerne for et samlet regionalt tilbud af høj faglig kvalitet til mennesker, der både har en psykisk lidelse og et behandlingskrævende misbrug. Samtidig er man enige om en omlægning af de særlige pladser i psykiatrien, så de kan anvendes mere fleksibelt og ikke risikerer at stå tomme.

Læs mere