Gå til indhold

Corona

Anbefalinger skal styrke lighed i sundhed ved ny pandemi

Regionerne har trods corona opretholdt kvaliteten af udredninger og behandlinger på 11 undersøgte sygdomsområder. Men sårbare borgeres kontakt med sundhedsvæsenet faldt mere end andre gruppers, og pandemien forstærkede dermed den sociale ulighed i sundhed.

Det viser en undersøgelse fra Regionernes Kliniske Kvalitetsudviklingsprogram, RKKP. Undersøgelsen peger samtidig på, hvordan sundhedsvæsenet ved en kommende pandemi kan sikre, at sårbare borgere i højere grad bevarer kontakten til sundhedsvæsenet.

- Undersøgelsen viser, at udredninger og behandlinger på en række akutte, kroniske og psykiske sygdomsområder havde samme kliniske kvalitet som i tiden før corona. Det er glædeligt for patienter og deres pårørende. Det er også en anerkendelse af det danske sundhedsvæsen, der i højere grad end mange andre lande, langt hen ad vejen sikrede behandling trods nedlukning af samfundet, siger formand for sundhedsudvalget i Danske Regioner, Karin Friis Bach.

Anbefalinger kan bruges ved ny pandemi

Karin Friis Bach er dog bekymret over, at den sociale ulighed i sundhed blev større under pandemien:

-Regionerne har i forvejen fokus på at mindske social ulighed i sundhed, og derfor er det trist, at den sociale ulighed i sundhed blev større under pandemien. Men samtidig er undersøgelsen konstruktiv og handlingsorienteret, så vi ved en eventuel fremtidig pandemi ved, hvem vi skal sætte tidligt ind overfor, siger hun.

Karin Friis Bach henviser til, at undersøgelsen peger på, at det f.eks. er vigtigt at gøre en ekstra indsats for KOL-patienter, som udebliver fra kontrol under en pandemi. De bør aktivt opsøges, for at sikre, at deres lungefunktion ikke er forværret.

Undersøgelsen med anbefalingerne er blevet delt bredt, herunder med Sundhedsstyrelsen og Sundhedsdatastyrelsen. Resultaterne er også blevet præsenteret ved et webinar afholdt af RKKP med deltagelse af bl.a. Sundhedsstyrelsen og Lungeforeningen.

FAKTA:

De afledte konsekvenser af Covid-19 pandemien er blevet undersøgt af Regionernes Kliniske Kvalitetsudviklingsprogram (RKKP).
Det er sket med udgangspunkt i 11 kliniske kvalitetsdatabaser kombineret med data fra øvrige befolkningsregistre.
Undersøgelsen har fokuseret på:

  • Akutte hospitalskontakter
  • Apopleksi
  • Kronisk obstruktive lungesygdom
  • Brystkræft
  • Lungekræft
  • Tyk- og endetarmskræft
  • Livmoderhalskræftscreening
  • Mammografi-screening
  • Tarmkræftscreening
  • Specialiseret palliativ indsats
  • Skizofreni

Læs rapporten:

Hvis du vil vide mere

Kontakt

Pressekontakt: 

T: 5151 1818 (ikke sms)

M: pressekontakt@regioner.dk

Hvis du vil vide mere

Kontakt

Thomas I. Jensen, centerchef

Center for Sundheds- og Socialpolitik

M: 2917 0933

E: tij@regioner.dk

Relaterede nyheder

Læs mere

Danske Regioner efter kritik: Der er rettet op

Regionerne tager Rigsrevisionens kritik af overholdelse af de maksimale ventetider for kræftpatienter alvorligt. Rapporten understreger, at reglerne på området har været uklare. Der er nu skabt klarhed med en ny vejledning fra Sundhedsstyrelsen og langt mere systematisk monitorering af de maksimale ventetider.

Læs mere

Nye tal fra regionerne: Langt de fleste kræftpatienter bliver behandlet til tiden

Langt de fleste kræftpatienter kommer i gang med deres behandling inden for tidsfristerne af de maksimale ventetider, og det er kun en brøkdel af patienterne som venter længere af kapacitetsmæssige årsager.

Læs mere

Psykiatrisk team vinder Årets Patientoplevelsespris 2024 for at hjælpe hjemløse på deres præmisser

Hjemløse har ofte oplevet mange svigt. Også fra systemet. Det Tværsektorielle Fællesteam i Psykiatrisk Center Amager og Københavns Kommune vinder Årets Patientoplevelsespris 2024 for at samarbejde tæt med aktører og at give samfundets mest udsatte borgere professionel her-og-nu-hjælp, når de er klar.

Læs mere

Anders Kühnau i formandstalen: Høj kvalitet og sammenhæng med et samlet sundhedsvæsen

Det er tid til at samle ansvaret for patienten og sundheden i én myndighed, ét budget og under én lovgivning. Det kan sikre patienterne en bedre sammenhæng og høj kvalitet. Anders Kühnau åbner Regionernes Politiske Topmøde 2024 med opfordring til at samle sundhedssektoren og styrke det nære.

Læs mere