Gå til indhold

Stram aftale på plads om næste års økonomi i regionerne

Danske Regioner og regeringen har lavet en aftale om regionernes økonomi for 2024. Det blev en meget stram aftale, som sikrer, at regionerne holder skindet på næsen det næste år.

Det blev en stram aftale om regionernes økonomi, som regeringen og Danske Regioner indgik fredag aften. Aftalen for 2024 betyder, at der skal prioriteres skarpt i regionerne.

Udgangspunktet for forhandlingerne var, at regionerne er hårdt ramt af stigende medicinudgifter og inflation. De stigende udgifter har ædt de ekstra penge, som sundhedsvæsnet har fået tilført de senere år.

- Vi var forberedt på, at forhandlingerne ville blive hårde. Og vi har måttet kæmpe for hver eneste krone til sundhedsvæsenet. Derfor er jeg også godt tilfreds med, at vi trods alt er landet med en fornuftig aftale. Det skylder vi patienter og pårørende, siger formand for Danske Regioner, Anders Kühnau.

Sundhedspakke virker ikke i 24

Aftalen betyder, at driften løftes med 1,35 mia. kr. i 2024. Til gengæld skal regionerne finde besparelser på 300 mio. kr. på såkaldte administrative udgifter. Det er også aftalt, at der flyttes 350 mio. kr. fra akutplan fra 2024 til 2023. Det skal bidrage til, at afviklingen af ventelisterne ikke går i stå.

Forhandlingerne om næste års økonomi i regionerne fandt sted få dage efter, at regeringen havde offentliggjort en sundhedspakke, som tilfører milliarder til sundhedsvæsnet i de kommende år.

- Det er en nødvendig saltvandsindsprøjtning på den lange bane. Men her og nu ser vi ind i en stram aftale. Regionernes økonomiske situation betyder, at det flere steder vil være nødvendigt at foretage svære prioriteringer, siger Anders Kühnau.

Han lægger ikke skjul på, at han er bekymret for især udviklingen i udgifterne på medicin, og som risikerer at udhule de midler der er afsat til at følge med det stigende antal ældre.

Penge til anlæg

Når det gælder anlæg blev det til et beskedent løft i forhold til sidste år, nemlig i 2024 3,35 mia. kr. I 2025 stiger løftet til 3,75 mia. Det er højere end sidste år.

- Der er et stort behov for at investere massivt i at genoprette bygninger, som allerede er i dårlig stand. Slitage og forfald bliver kun værre af, at man ikke gør noget ved dem. Den opgave kan vi fortsætte med – men vi havde gerne set flere penge. Reelt må mange opgaver nu udskydes, siger næstformand Mads Duedahl.

 

Læs hele aftalen her: