Gå til indhold

Medicin

Danske Regioner opfordrer: Bak nu op om Medicinrådet

Danske Regioner vil gerne opfordre til, at alle i stedet bakker op om Medicinrådet og det arbejde, som politikerne har sat rådet til at udføre.

Af Danske Regioners formand Anders Kühnau. Indlægget blev bragt i Berlingske den 4. november 2023.

Det er blevet populært at kritisere Medicinrådet. Senest i Berlingske Tidende torsdag, hvor rådet beskyldes for at være blevet for restriktive og afvise for mange lægemidler ikke mindst på kræftområdet.

Danske Regioner vil gerne opfordre til, at alle i stedet bakker op om Medicinrådet og det arbejde, som politikerne har sat rådet til at udføre. Det er vigtigt at huske på, at Medicinrådet blev skabt for at få mest mulig sundhed til borgerne.

Derudover skal Medicinrådet sikre, at nye lægemidler hurtigt og ensartet bliver taget i brug på tværs af sygehuse og regioner, ligesom det skal stille større krav til dokumentationen for, at såvel nye som eksisterende lægemidler er til gavn for patienterne.  

På den måde er det patienternes tryghed og ve og vel, der står i centrum i rådets anbefalinger. 

Samtidig står vi i en situation,  hvor der er brug for prioritering i det danske sundhedsvæsen, fordi udgifterne stiger – blandt andet på grund af nye behandlingsmetoder og medicin. 

Her er der brug for kyndige fagfolk til at vurdere og prioritere, hvor stor en effekt det pågældende lægemiddel har, og hvor dyrt det er at bruge det. Ellers vil det gå ud over andre patienter, da hver eneste krone, der bruges på medicin med for lille effekt, bliver taget fra andre dele i sundhedsvæsnet.

Til gengæld har lægemiddelvirksomhederne stor vished for, at deres lægemidler benyttes i Danmark, hvis Medicinrådet anbefaler dem, og at det sker hurtigt. Lægemidlerne kan i de fleste tilfælde bestilles i klinikken efter maksimalt 14 dage og tages i brug hos de patienter, der har brug for det. 

På den baggrund mener Danske Regioner, at Medicinrådet lever fuldt op til deres opgave og ansvar med at sikre, at effekten af de lægemidler, som tages i brug på hospitalerne, står mål med omkostningerne.

RELATEREDE NYHEDER

Læs mere

Danske Regioner vil give patienter lettere og hurtigere psykisk hjælp

Borgerne skal have flere og bedre muligheder for digital hjælp og internetbaseret psykologbehandling. Styrket brug af digitale løsninger er centrale for sikre befolkningen hurtig adgang til hjælp, siger Mads Duedahl, der er næstformand i Danske Regioner.

Læs mere

Unge kræftpatienter i hele landet får hjælp fra ny app

Mindre ensomhed. Bedre sygdomsforståelse. Fra 2024 udbreder alle fem regioner en digital løsning, der hjælper unge med kræft. Ideen til appen kommer fra unge kræftpatienter i Region Hovedstaden, der ønskede et virtuelt fællesskab, hvor de kunne være ’normale’ og ikke bare ’kræftpatienter’.

Læs mere

Trepartsaftale vil styrke rekrutteringen til velfærden 

Danske Regioner har indgået en vigtig trepartsaftale med regeringen og de øvrige parter på det offentlige arbejdsmarked. Aftalen er væsentlig for alle danskere, der har behov for hjælp i sundhedsvæsnet. Den skal være med til at løse udfordringer med rekruttering der, hvor der er størst behov for personale og vagter hele døgnet.

Læs mere

Danske borgmestre og en regionsformand skal dele unik klima-viden på COP28

Lokal klimahandling er blandt temaerne ved COP28. Det er et område, som Danmark er langt fremme på, og på klimatopmødets dag to skal en række danske borgmestre og formanden for Danske Regioner derfor fortælle om deres arbejde med lokale klimahandlingsplaner.

Læs mere