Gå til indhold

Medicin

Danske Regioner opfordrer: Bak nu op om Medicinrådet

Danske Regioner vil gerne opfordre til, at alle i stedet bakker op om Medicinrådet og det arbejde, som politikerne har sat rådet til at udføre.

Af Danske Regioners formand Anders Kühnau. Indlægget blev bragt i Berlingske den 4. november 2023.

Det er blevet populært at kritisere Medicinrådet. Senest i Berlingske Tidende torsdag, hvor rådet beskyldes for at være blevet for restriktive og afvise for mange lægemidler ikke mindst på kræftområdet.

Danske Regioner vil gerne opfordre til, at alle i stedet bakker op om Medicinrådet og det arbejde, som politikerne har sat rådet til at udføre. Det er vigtigt at huske på, at Medicinrådet blev skabt for at få mest mulig sundhed til borgerne.

Derudover skal Medicinrådet sikre, at nye lægemidler hurtigt og ensartet bliver taget i brug på tværs af sygehuse og regioner, ligesom det skal stille større krav til dokumentationen for, at såvel nye som eksisterende lægemidler er til gavn for patienterne.  

På den måde er det patienternes tryghed og ve og vel, der står i centrum i rådets anbefalinger. 

Samtidig står vi i en situation,  hvor der er brug for prioritering i det danske sundhedsvæsen, fordi udgifterne stiger – blandt andet på grund af nye behandlingsmetoder og medicin. 

Her er der brug for kyndige fagfolk til at vurdere og prioritere, hvor stor en effekt det pågældende lægemiddel har, og hvor dyrt det er at bruge det. Ellers vil det gå ud over andre patienter, da hver eneste krone, der bruges på medicin med for lille effekt, bliver taget fra andre dele i sundhedsvæsnet.

Til gengæld har lægemiddelvirksomhederne stor vished for, at deres lægemidler benyttes i Danmark, hvis Medicinrådet anbefaler dem, og at det sker hurtigt. Lægemidlerne kan i de fleste tilfælde bestilles i klinikken efter maksimalt 14 dage og tages i brug hos de patienter, der har brug for det. 

På den baggrund mener Danske Regioner, at Medicinrådet lever fuldt op til deres opgave og ansvar med at sikre, at effekten af de lægemidler, som tages i brug på hospitalerne, står mål med omkostningerne.

RELATEREDE NYHEDER

Læs mere

Debat: Hold øjnene på vejen i en sundhedsreform

Vi har ventet længe, men nu er den her: Eksperternes rapport med anbefalinger til en ny struktur for sundhedsvæsenet. Den kan anbefales som sommerens must-read for alle os, der er optagede af at styrke borgernes sundhedsvæsen. Det skriver Anders Kühnau og Mads Duedahl, hhv. formand og næstformand i Danske Regioner, i Avisen Danmark.

Læs mere

Alle fem regioner har samarbejdet om nyt IT-system, så ambulancerne kan bruges mere effektivt

Nu har alle fem regionale vagtcentraler i Danmark fuldt overblik over, hvor alle ambulancer i landet befinder sig. En ny tværregional IT-løsning betyder en hurtigere og mere effektiv udnyttelse af ambulancerne til gavn for borgerne.

Læs mere

Regionerne: Giv os et større ansvar på det specialiserede socialområde

Debatten om sundhedsvæsenets struktur er i disse uger på sit højeste. Et område er dog gået under radaren. Nemlig det specialiserede socialområdet, som sundhedsstrukturkommissionen foreslår fjernet fra regionerne. Vi bør gå den stik modsatte vej og give regionerne et større ansvar end i dag.

Læs mere

Saml ansvaret for sundheden i de fem eksisterende regioner

Danske Regioners bestyrelse foreslår i et nyt høringssvar en fjerde model til en ny struktur i sundhedsvæsenet. Modellen samler ansvaret for sundhedsopgaverne i de nuværende fem regioner og sikrer de vigtigste forbedringer i sundhedsvæsenet – uden at spille hasard med årtiers fremskridt på hospitalerne.

Læs mere