Gå til indhold

Sundhed

Hospitalerne foretager flere operationer og har høj produktivitet

Antallet af operationer og behandlinger i sundhedsvæsenet har været højt i hele 2023. Den højere aktivitet begynder også at slå ud i en lavere ventetid for patienterne.

I de første syv måneder af 2023 blev der foretaget over 744.000 operationer på hospitalerne i Danmark. Det er over 47.000 flere operationer end i samme periode sidste år, svarende til en stigning på syv procent i forhold til i fjor.

Produktiviteten på hospitalerne er i det hele taget høj. De såkaldte produktionstal for første halvår 2023 viser således, at hospitalerne har leveret mere behandling, sammenlignet med 2022.

- Personalet arbejder virkelig fokuseret ude på hospitalerne, og det understreger tallene klart. Vi ser nu heldigvis også, at det begynder at afspejle sig i ventetiderne. Det er rigtig godt nyt, først og fremmest for patienterne, siger Anders Kühnau, der er formand for Danske Regioner.

Ventetider til operationer er faldende

De mange operationer i 2023 lægger sig ovenpå et i forvejen højt aktivitetsniveau fra slutningen af 2022. Den lange periode i højt gear betyder, at det går fremad med afviklingen af det efterslæb på operationer og behandlinger, som opbyggede sig under coronakrisen og nedlukningen for ikke-akutte operationer.

Ventetiden til kirurgisk behandling er således faldet med 9 procent, fra 66 til 60 dage i snit, fra første til andet kvartal af 2023. De faldende ventetider ses blandt andet på operationer for brok, galdesten, kunstig hofte, kunstigt knæ og meniskoperationer. På tværs af hele somatikken er den gennemsnitlige ventetid faldet fra 46 til 43 dage.

- Vi har i regionerne knoklet for at realisere både vores egen 12-punkts plan for kortere ventelister og den aftale om akutplanen, som vi indgik med regeringen. Tallene viser, at det hårde arbejde bærer frugt. Vi er ikke i mål med at normalisere ventetiderne endnu, men pilen peger den rigtige vej, siger Anders Kühnau.

Stadigt stigende pres på hospitalerne

Bag den høje aktivitet på hospitalerne ligger også, at der fortsat ses en stor stigning i den samlede mængde opgaver der løses og behandlinger, der skal udføres.

Særligt antallet af akutte patienter i sundhedsvæsnet stiger fortsat kraftigt. I de første syv måneder af 2023 var der en stigning på 13.600 ambulante ophold sammenlignet med den samme periode sidste år. Tallene afspejler, at der hele tiden kommer flere ældre og kronisk syge borgere, som har brug for hjælp fra sundhedsvæsenet, siger Anders Kühnau.

- Presset på sundhedsvæsenet bliver kun større i de kommende år, på grund af den demografiske udvikling i Danmark. På hospitalerne oplever vi fortsat en stigning i antallet af akutte patienter, som naturligvis kræver en meget høj prioritering. Derfor vil det tage noget tid endnu, før behandlingsefterslæbet helt er forsvundet, siger Anders Kühnau.

Hvis du vil vide mere

Kontakt

Pressekontakt

Kontakt pressevagten på telefon 5151 1818 (ikke sms) eller pressekontakt@regioner.dk

Relaterede nyheder

Læs mere