Gå til indhold

Nytårshilsen 2023

Anders Kühnau: Saml sundheden til gavn for patienterne

Vi er kommet langt med udviklingen af vores hospitaler. Nu er det tid til det næste vigtige skridt: Udvikling af det nære, skriver formand for Danske Regioner, Anders Kühnau, i sin nytårshilsen.

Nytårshilsnen er bragt i Sundhedsmonitor den 2. januar 2024. 

2023. I bund og grund har det været et voldsomt travlt år, hvor der er blevet knoklet i alle led af sundhedsvæsenet. Alt imens der analyseres og tænkes en hel del over sundhedsvæsnets fremtid. Og sådan skal det være. For selvom vores sundhedsvæsen grundlæggende er godt, så er der plads til forbedringer for patienterne, særligt i den del af sundhedsområdet, der ligger uden for hospitalerne. Det har været forsømt i årevis. Dét skal vi have rettet op på.

På trods af, at regionerne har taget vigtige skridt, som for eksempel 72 timers behandlingsansvar efter udskrivelse, faste læger på plejehjem og mere hjemmebehandling, begrænses vi af eksisterende rammer. Sektorgrænser, kassetænkning og opdelt lovgivning har gjort udviklingen af de nære tilbud svær. Derfor mener Danske Regioner, at den kommende sundhedsreform bør sikre et entydigt placeret ansvar for udviklingen af det samlede sundhedsvæsen - Lige fra de højt specialiserede behandlinger på hospitalerne til de helt nære tilbud hjemme i stuen.

Nytårshilsnen fortsætter under fotoet.


Lad os få samlet alle sundhedsopgaver under ét lovgrundlag. Og vi skal samle budget- og opgaveansvar for hospitaler og nære sundhedsindsatser. Et samlet ansvar vil skabe stærke incitamenter til at udbygge det, der aflaster hospitalerne. Det vil også begrænse omkostninger for samfundet, og allervigtigst: Sikre patienterne en god og sammenhængende behandling. Vi er kommet langt med udviklingen af vores hospitaler. Nu er det tid til det næste vigtige skridt: Udvikling af det nære.

Kære alle. Tak for et godt, arbejdsomt og konstruktivt 2023. Titusindvis af dedikerede og dygtige medarbejdere har også i 2023 ydet en fantastisk indsats for patienter og pårørende. I gør en forskel, og I fortjener alle en kæmpe tak. Tak til alle samarbejdspartnere for jeres engagement i sundhedsvæsenet. Kun sammen kan vi skabe de nødvendige forandringer mod et bæredygtigt sundhedsvæsen.

Mit ønske for 2024 er, at vi i fællesskab tager de rigtige og nødvendige skridt mod et mere bæredygtigt sundhedsvæsen. Med en motor, som kan udvikle det nære sundhedsvæsen og tage overordnet ansvar for sundheden. Jeg glæder mig til at læse Sundhedsstruktur-kommissionens anbefalinger i foråret og til den efterfølgende politiske debat og beslutninger. Det bliver afgørende for hele sundhedsvæsnet – i mange år fremover.

Danmark har brug for et samlet sundhedsvæsen for patienterne. Rigtig godt nytår!