Gå til indhold

Sundhedsvæsenet

Debat: Skalering skal sikre, at dansk sundhedsinnovation når sit fulde potentiale

Hvordan gør vi innovation til en kerneopgave i sundhedsvæsenet? Det spørgsmål tager konferencen 'Sund Skalering' d. 12. marts blandt andet fat på. Adam Wolf m.fl. skriver i anledning af konferencen et debatindlæg om vigtigheden af skalering af dansk sundhedsinnovation.

Af Adam Wolf, administrerende direktør i Danske Regioner, Peder Søgaard-Pedersen, underdirektør og chef for DI Life Science og Jesper Lok, bestyrelsesforperson i Nordic Health Lab. Debatindlæg bragt i Sundhedsmonitor d. 12. marts 2024. 

Danmark er hjemsted for et utal af virksomheder, forskere, sundhedspersonale, hospitaler og andre aktører i sundhedsvæsenet, der brænder for at udvikle nye innovative sundhedsløsninger. Desværre bliver mange af disse nye sundhedsløsninger ikke skaleret nationalt, men forbliver lokale løsninger. Eller endnu værre; de strander som pilotprojekter og bliver aldrig rigtig implementeret i driften. Dermed får vi hverken indfriet potentialet, værdien eller effekten af de innovative løsninger, vi udvikler til gavn for patienterne.

Vi skal lykkes med national skalering

Én af de største udfordringer er manglen på et set-up, der systematisk driver og understøtter den nationale skalering. Med udsigt til stadig flere patienter og udbredt mangel på sundhedspersonale så langt øjet rækker, er vi nødt til at gøre noget andet. Vi kan ikke nøjes med at være enige om, at udfordringen er der. Vi skal lykkes med at få sat processen fra pilotprojekt over lokal implementering til national skalering i system. Det skal ganske enkelt gå hurtigere og smidigere.

Og hvis vi for alvor skal løse sundhedsvæsenets store udfordring med mangel på arbejdskraft samtidig med, at vi har øje for patientens behov, skal vi have taget hul på udvikling, udbredelse og skalering af tværgående løsninger. Herunder løsninger i det nære sundhedsvæsen tæt på patienten, som forebygger behov for behandling og dermed afhjælper trækket på fx sygehusene.

Hvordan når vi derhen?

Den 12. marts samler vi aktører på tværs af – og rundt om – sundhedsvæsenet for at drøfte hvordan vi lykkes med skalering og indfrielse af potentialerne ved sundhedsinnovation. Herunder hvordan vi gør innovation til en kerneopgave i sundhedsvæsenet samt hvordan, vi får styrket rammerne for innovative løsninger, der dækker sundhedsvæsenets og patienternes egentlige behov. Og ikke mindst hvordan vi sikrer, at de gode, effektive løsninger med dokumenteret effekt udbredes på tværs af landet. Et konkret bud, som du vil høre mere om, er forslaget om et Nationalt center for sundhedsinnovation. 

Deltagerne til Sund Skalering kan desuden opleve en lang række lovende, innovative løsninger til sundhedsvæsenet fra virksomheder, der står klar i startboksen til at få skaleret deres løsninger i Danmark og efterfølgende globalt.

Skalering af de gode sundhedsløsninger er essentielt for både patienter, sundhedspersonalet og virksomhederne. Og derfor sætter vi fokus på, hvordan vi kan lykkes med det. 

 

Hvis du vil vide mere

Kontakt

Pressekontakt

Kontakt pressevagten på telefon 5151 1818 (ikke sms) eller pressekontakt@regioner.dk

Relaterede nyheder

Læs mere