Gå til indhold

Ny vækstplan for life science kan sikre bedre behandlinger og mere forskning

Der er stærke potentialer i den life science-vækstplan, som regeringen netop har fremlagt, mener Stephanie Lose, næstformand i Danske Regioner. Planen kan give bedre forhold for både patienter og forskere og sætte endnu mere skub i offentlig-privat samarbejde på sundhedsområdet.

Regeringen har i dag fremlagt en vækstplan med 36 initiativer, der skal gøre Danmark til en førende life science nation i Europa. Det skal være mere attraktivt at forske og udvikle nye lægemidler og medicoteknisk udstyr i Danmark, der skal trækkes mere klinisk forskning hertil, og det skal være nemmere og billigere for virksomhederne at starte kliniske forsøg.

Stephanie Lose, næstformand i Danske Regioner, hæfter sig særligt ved, at der skal etableres en national organisation, som skal gøre det mere attraktivt at udføre kliniske forsøg i Danmark. Den nye organisation kommer blandt andet til at bygge videre på de regionale initiativer Én Indgang og NEXT.

Bedre behandling til patienterne

”Det er rigtigt set af regeringen med netop sådan en organisation, og i regionerne ønsker vi, at den hurtigt kommer på skinner og op i fart. Vi har længe været klar og ser frem til et konstruktivt samarbejde med industrien,” siger Stephanie Lose og supplerer:

”Life science-området er en vigtig motor for dansk eksport og afgørende for, at vi kan levere høj kvalitet og bedre behandling til patienterne. Regionerne har gennem lang tid arbejdet med at styrke den kliniske forskning og gøre det nemmere for virksomhederne at udvikle, teste og afprøve nye løsninger i samarbejde med hospitalerne.”

Mere forskning i Danmark

Regionerne etablerede i 2012 ”Én Indgang for kliniske forsøg”, som hjælper virksomheder med at afklare patientgrundlaget til kliniske forsøg og levere service og information til virksomheder, der overvejer at placere kliniske forsøg i Danmark. Regionerne er samtidig en central del af det offentlig-private partnerskab NEXT, som siden 2014 har arbejdet for at tiltrække kliniske forsøg til danske hospitalsafdelinger.

”Life science handler om at sikre patienterne den bedste behandling og om at give vores sundhedspersonale adgang til den nyeste viden og sundhedsforskning. Danmark er allerede godt med, og med den nye vækstplan får vi i regionerne endnu bedre muligheder,” siger Stephanie Lose, som er tilfreds med, at regeringen fokuserer på regionernes igangværende arbejde med at samle klynge- og innovationsnetværkene inden for life science.

”Vi er glade for, at regeringen anerkender regionernes arbejde med at forenkle life science-klyngerne. Det sikrer ikke blot enkel adgang for life science-virksomheder i hele Danmark, men også tårnhøj faglighed og stærk professionalisme.”

Læs mere: Regeringens life science-udspil (Erhvervsministeriet)

Kontakt

Hvis du vil vide mere

Ole Ravnholt Sørensen, seniorkonsulent

Center for Styring, Økonomi og Sammenhæng

T: 3529 8172

M: 2917 0872

E: ors@regioner.dk

 

Jon Bøge Gehlert, presserådgiver

Kommunikation

M: 2115 2910

E: jbg@regioner.dk

Læs mere

Relaterede nyheder

Debat: Mere forskning i psykiatrien kan redde liv og mindske ulighed i sundhed

Det er nødvendigt at styrke den uafhængige sundhedsforskning, hvis vi skal sikre den bedste behandling, mere lighed i sundhed og flere sunde leveår til danskerne i fremtiden. Den frie og uafhængige forskning kan bidrage til at sætte fokus på oversete sygdomsområder, som ikke har industriens bevågenhed, men hvor mange danskere er berørte. Her er psykiatriområdet et oplagt eksempel.

Læs mere

Søg penge til forskning i forebyggelse

Der er nu igen åbent for ansøgninger til 'Den Fælles Regionale Pulje til Forskning i Forebyggelse'. – Hvis vi skal løfte folkesundheden, er det afgørende at investere målrettet i forebyggelse, siger Karin Friis Bach, formand for Danske Regioners sundhedsudvalg.

Læs mere

Alle over 65 år kan vaccineres mod influenza og covid-19 hos regionerne og apotekerne

Danskere over 65 år og sårbare grupper kan fra 1. oktober 2023 til 15. januar 2024 blive vaccineret mod influenza og covid-19 på regionale vaccinationssteder og apoteker over hele landet. Det er med til at sikre borgerne en nær og let tilgængelig adgang til vaccination.

Læs mere

Danske Regioner: Penge til flere ældre kan blive slugt af bundne milliardudgifter

Sundhedsvæsnets penge til demografi risikerer at skulle dække en række bundne udgifter i stedet for at komme de ældre til gode. Det kalder på en økonomisk kompensation fra staten for at dække udgifterne til ny kostbar tilskudsmedicin og et stort efterslæb på inflation.

Læs mere