Gå til indhold

Børn og unge kommer langt hurtigere til i psykiatrien

Siden 2010 har regionerne reduceret ventetiden for børn og unge i psykiatrien fra 76 til 22 dage. Og det selvom der i dag bliver behandlet 48 procent flere. ”Jeg er stolt over, at vi har bragt ventetiden tre gange længere ned, end den var, da vi overtog ansvaret”, siger formand for Danske Regioners psykiatri- og socialudvalg, Sophie Hæstorp Andersen.

Ventetiden for børn og unge, der har brug for behandling i psykiatrien, er siden 2010 faldet med 54 dage. Mens den gennemsnitlig ventetid var på 76 dage i 2010, venter børn og unge i dag kun i gennemsnit 22 dage på at starte i behandling. Det viser en ny opgørelse fra Danske Regioner. I samme periode er antallet af årlige patienter steget med 48 procent eller hvad der svarer til 9.000 børn og unge.

Tallene vækker glæde hos formand for Danske Regioners psykiatri- og socialudvalg, Sophie Hæstorp Andersen.

- Når børn og unge har brug for hjælp fra psykiatrien, skal både de og deres forældre være trygge ved, at de hurtigt kommer i behandling, siger Sophie Hæstorp Andersen og fortsætter:

- Derfor er jeg også stolt over, at vi med en målrettet indsats og dygtige medarbejdere har bragt ventetiden tre gange længere ned, end den var, da vi overtog ansvaret. Også selvom vi nu behandler 9.000 flere børn og unge om året.

Tidligere og mere effektiv behandling er vejen frem
At ventetiden er blevet nedbragt dramatisk på trods af et stigende antal patienter, skyldes blandt andet, at behandlingen er blevet mere effektiv. Udgiften pr. patient er faldet fra 51.595 kr. i 2011 til 42.801 kr. i 2017. Det er en forskel på 17 procent.

- Når vi gør behandlingen mere effektiv, kan vi både nedbringe ventetiden og løfte behandlingens kvalitet til gavn for de sygdomsramte børn og unge. Derfor viser de seneste undersøgelser også, at langt de fleste patienter og pårørende er meget tilfredse med deres forløb, siger Sophie Hæstorp Andersen.

Trods de gode resultater peger Sophie Hæstorp Andersen dog også på, kommuner og regioner fortsat skal blive endnu bedre til at fange børn og unge i opløbet.

- Børn og unge skal have hjælp så tidligt som muligt, så de psykiske problemer ikke får lov til at udvikle sig og kræve behandling på hospitalet, siger Sophie Hæstorp Andersen og afslutter:

- Derfor har vi sammen med Dansk Psykologforening, Børne- og Ungdomspsykiatrisk selskab og Bedre Psykiatri foreslået, at der bliver oprettet et nyt behandlingstilbud i kommunerne, som tidligt kan spotte og hjælpe udsatte børn og unge. Og vi ønsker fortsat, at unge mellem 16-18 år kan få gratis samtaleterapi og psykologhjælp.

Kontakt

Hvis du vil vide mere

Thomas Ibsen Jensen, centerchef
Center for Sundhed og Sociale indsatser
T: 3529 8198
M: 2917 0933
E: tij@regioner.dk

Morten Christensen, pressekonsulent
Kommunikation
T: 3529 8413
M: 3069 1917
E: moc@regioner.dk

Relaterede nyheder

Læs mere

Psykiatrisk team vinder Årets Patientoplevelsespris 2024 for at hjælpe hjemløse på deres præmisser

Hjemløse har ofte oplevet mange svigt. Også fra systemet. Det Tværsektorielle Fællesteam i Psykiatrisk Center Amager og Københavns Kommune vinder Årets Patientoplevelsespris 2024 for at samarbejde tæt med aktører og at give samfundets mest udsatte borgere professionel her-og-nu-hjælp, når de er klar.

Læs mere

Ny aftale sætter mål for hurtig hjælp til børn og unge i psykisk mistrivsel

Børn og unge med psykisk mistrivsel og symptomer på psykisk lidelse skal fremover kunne få hurtig hjælp. Inden for 14 dage skal man kunne komme til den første samtale i de nye lettilgængelige behandlingstilbud, som skal være fuldt ud etableret i kommunerne senest i 2025.

Læs mere

Hurtigere hjælp til børn og unge med psykiske sygdomme i det nære sundhedsvæsen

En ny aftale for de praktiserende speciallæger kan gøre ventelisterne kortere for børn og unge med psykiske sygdomme. Det forventer Danske Regioner og Foreningen af Praktiserende Speciallæger (FAPS).

Læs mere

Vinderne af Prisopgaven i Klinisk Psykiatri 2023

Danske Regioner har uddelt priser for sin årlige prisopgave i Klinisk Psykiatri for medicinstuderende i samarbejde med regionerne, Dansk Psykiatrisk Selskab, Børne- og Ungdomspsykiatrisk Selskab og Dansk Selskab for Distriktspsykiatri. Prisoverrækkelsen fandt sted på Dansk Psykiatrisk Selskabs Årsmøde på Hotel Legoland i Billund.

Læs mere