Gå til indhold

Caféer på flere og flere sygehuse giver et frirum til børn og unge under sygdom

Unge med alvorlige sygdomme tog ordet på Folkemødet på Bornholm fredag. Inddragelse i behandlingsforløbene er vigtigt. Og vi er godt på vej, siger de unge patienter: Ni sygehuse har nu indrettet caféer for syge børn og unge. For i en hvidkitlet og steril hospitalsverden, er der brug for et frirum, hvor man møder jævnaldrende

Lokalet ligner alt andet end det øvrige interiør på Rigshospitalet. Med bar, polstrede lænestole, bordfodbold, farver på væggene, playstation og computere ligner stedet mere en fritidsklub end en hospitalsafdeling.

- Tanken med caféen er, at vi unge som jævnligt har været indlagt, føler os lidt mindre syge. Vi kan fx. få besøg af raske kammerater, der synes bedre om at være her end på en sengeafdeling, hvor langt ældre patienter ligger med slanger og iltapparater.

Sådan siger Emil Sølver Rehling på 26 år. Han har som hjertepatient jævnligt været indlagt på Rigshospitalet, hvor cafeen - ligesom en stribe andre sygehuscafeer for børn og unge - har fået støtte fra Egmont-fonden. I dag er der caféer på sygehuse i både København, Aarhus, Aalborg, Odense, Roskilde og Næstved.

Emil Sølver Rehling tilføjer, at de hjemlige forhold får én til at slappe af.

- Og selv om vi stadig er på et hospital, så er det en fordel at tale med jævnaldrende. De lider måske ikke af samme sygdom som én selv, men alligevel kan vi have mange overvejelser, der ligner hinanden: Fx om hvordan vi fortælle vores venner, hvad vi lider af og hvor alvorligt det er, siger Emil.

fakta

Ungecaféer på sygehuse

  • Der er ni børne- og ungecafeer på sygehuse i København, Aarhus, Aalborg, Odense, Roskilde og Næstved.
  • De fleste er for unge med somatiske sygdomme, men tilbuddet findes også for psykiatriske patienter
  • Frivillige fra Ungdommens Røde Kors driver cafeerne
  • Cafeerne har fået støtte fra Egmontfonden
kontakt

Hvis du vil vide mere

relaterede nyheder

Læs mere

Unge kræftpatienter i hele landet får hjælp fra ny app

Mindre ensomhed. Bedre sygdomsforståelse. Fra 2024 udbreder alle fem regioner en digital løsning, der hjælper unge med kræft. Ideen til appen kommer fra unge kræftpatienter i Region Hovedstaden, der ønskede et virtuelt fællesskab, hvor de kunne være ’normale’ og ikke bare ’kræftpatienter’.

Læs mere

Aftale om udmøntning af 281 mio. kr. til ekstraordinær indsats på kræftområdet 

Regeringen styrker nu kræftområdet med ekstra 300 mio. kr. i 2024 til en ekstraordinær indsats på kræftområdet. Aftalen skal øge behandlingskapaciteten på landets kræftafdelinger og gå til en udvidelse af tilskudsordningen til tandpleje, da nogle kræftpatienter kan opleve senfølger i form af tandproblemer.

Læs mere

Indstil til Årets Patientoplevelse 2024

Med prisen ”Årets Patientoplevelse” hylder Danske Regioner for andet år i træk initiativer, der forbedrer patientens møde med sundhedsvæsenet. Årets tema er samarbejde med civilsamfundet. Prisen uddeles på Regionernes Politiske Topmøde i april 2024.

Læs mere

Vi skal mod nye mål og handle nu for at sikre kræftpatienterne i fremtiden

De seneste årtier har været præget af store fremskridt på kræftområdet. Der er sket en flot faglig udvikling inden for diagnostik og behandling af kræft. Og en stor portion politisk vilje har været med til at løfte kræftområdet, blandt andet gennem fire kræftplaner.

Læs mere