Gå til indhold

Forebyggelse

Regioner vil udbrede gratis hjemmetest for klamydia

Mange er ufrivilligt barnløse, fordi de har haft klamydia uden at vide det, og ikke er blevet behandlet i tide. Regionerne støtter derfor nu et tilbud, så flere 15-29-årige i hele landet gratis og anonymt kan få en test, som de kan tage derhjemme.

-Det kan være belastende ikke at kunne få børn eller at være i fertilitetsbehandling. Når en af årsagerne til ufrivillig barnløshed er klamydia, er det vigtigt, at vi gør noget for at begrænse smitten, siger formand for Danske Regioners sundhedsudvalg, Karin Friis Bach.

-Vi ved, at mange unge foretrækker en anonym og nem hjemmetest frem for at gå til lægen. Derfor ønsker vi at udbrede tilbuddet til hele landet, tilføjer Karin Friis Bach.

10 mio. kroner fra regionerne til flere hjemmetests

Flere og flere -især unge- er de seneste år blevet konstateret smittet med klamydia. Danske Regioners bestyrelse har derfor netop besluttet at afsætte 10 mio. kr. som et bidrag til at udbrede hjemmetestene de næste fire år. På den måde kan der foretages og analyseres 65.000 hjemmetests. Regionerne regner med, at kunne opspore omkring 9.000 tilfælde af klamydia med bevillingen, hvis kommuner også vælger at støtte projektet.

Tilbuddet kommer til at ligne dét, som Region Hovedstaden og seks hovedstadskommuner allerede har i dag i samarbejde med organisationen Sex og Samfund, der bl.a. tager imod bestillinger fra de unge og sørger for at sende test-kits til dem.
En undersøgelse har vist, at 30-35 procent af de unge foretrækker de anonyme hjemmetest og ellers ikke ville have opsøgt deres læge, fordi de bl.a. foretrækker, at testen foregår anonymt.

Klamydia årsag til ufrivillig barnløshed næsten 500 gange årligt

Sundhedsstyrelsen vurderer, at cirka 50.000 danskere bliver smittet med klamydia, og at smitten er årsag til 480 tilfælde af ufrivillig barnløshed årligt. 80 procent af de smittede er unge 15-29-årige.

Hjemmetestene, som for øvrigt også kan afsløre, om man har gonorré, kan være med til at forebygge behovet for nogle af de over 20.000 reagensglasbehandlinger, som foretages hvert år.

-Vi vil gerne styrke forebyggelsen af ufrivillig barnløshed, og undgå at behovet for mere omfattende behandling opstår. Derfor er det oplagt at tilbyde gratis hjemmetests for klamydia, konkluderer Karin Friis Bach.

Indsatsen er en del af et større udspil på området, der netop er vedtaget af bestyrelsen i Danske Regioner. Bl.a. skal forskning i infertilitet og graviditetstab styrkes, ligesom et ekspertpanel skal komme med anbefalinger til, hvordan man forebygger infertilitet. Desuden skal der mere fokus på, at hjælpe dem, der ikke har haft held med behandling, da en del udvikler depression.

 

Fakta:

  • I dag tilbydes unge op til 29 år gratis hjemmetest i otte kommuner -især i Region Hovedstaden. Tilbuddet begyndte i Københavns Kommune i 2008. Kommuner og region bidrager økonomisk, og ordningen administreres af Sex og Samfund.
  • Antallet af danskere, der fra 2010-2020 er konstateret smittet med klamydia er steget fra 26.323 til 34.689 tilfælde. Illustration: Søjler
  • Hjemmetesten foregår ved at de unge kvinder bruger en tilsendt vatpind til podning i underlivet, mens de unge mænd indsender en urinprøve, der bliver analyseret for smitte på et mikrobiologisk laboratorium i deres region.
  • I Danmark er klamydia ifølge en rapport fra Vidensråd for Forebyggelse hvert år årsag til ca. 4.000 tilfælde af underlivsbetændelse, 480 tilfælde af ufrivillig barnløshed, 320 tilfælde af graviditet udenfor livmoderen og 600 tilfælde af kroniske underlivssmerter.

Læs mere:

 

 

Illustration med teksten: Brems stigningen i klamydiatilfælde i Danmark.