Gå til indhold

Sundhed

Husk receptfornyelse inden juledagene

Lægevagt og akuttelefoner landet over bør ikke belastes med opkald om receptfornyelse i de travle dage mellem jul og nytår. Så husk at tjekke, at din recept er fornyet, hvis medicinpakken er ved at være tom.

Traditionen tro er der meget travlt hos lægevagter og akuttelefoner i juledagene og dagene mellem jul og nytår. For at undgå unødig belastning skal man ikke ringe med receptfornyelser, da det kan blokere for livsvigtige opkald:

- Det er vigtigt at tjekke, om recepter skal fornyes før jul, - både for ens egen tryghed, og for ikke at belaste sundhedsvæsenet unødigt. Og hvis man ikke husker det, er det vigtigt, at man ikke belaster akuttelefonen eller lægevagten, som tager sig af skader og akut opstået sygdom, siger Karin Friis Bach, sundhedsudvalgsformand i Danske Regioner. 

Flere muligheder for receptfornyelse 

Hvis ens praksislæge har lukket på hverdage mellem jul og nytår, vil lægen henvise til en anden, og hvis man mangler medicin mod en kronisk lidelse eller har brug for flere P-piller, kan apotekerne også hjælpe. De kan nemlig genordinere medicinen, så man kan klare sig.

Landets apoteker kan udlevere mindste pakning af medicin mod en række kroniske sygdomme - bl.a. diabetes, forhøjet blodtryk, kolesterol, astma, KOL, allergi og knogleskørhed. Det kræver, at man har været i stabil behandling med medicinen i et halvt år. Også en udløbet recept på P-piller kan apoteket hjælpe med, hvis man har brugt dem i mindst et år.

Ordningen med gen-ordination på apoteket har eksisteret siden 2019, men ifølge Birthe Søndergaard, der er sundhedsfaglig direktør Apotekerforeningen, er det langt fra alle borgere, der kender til denne mulighed:

- Det er apotekernes autoriserede behandlerfarmaceuter, der står for at gen-ordinere medicinen. Apotekerne er hele året klar til at hjælpe borgere, der har glemt at forny recepten. Det er især en god løsning at kende her i højtiden, hvis praksislægerne har lukket. Og der er det vigtigt, at man ikke belaster de i forvejen belastede vagtlæger unødigt, siger hun.

Man kan i de to apps ”Medicinkortet” og ”Apoteket”’ få et overblik over, hvad man har af recepter, og hvornår de skal fornys.

Illustration af gammel dame der opdager at pilleglasset er tomt.
Hvis du vil vide mere

Kontakt

Tommy Kjelsgaard
Vicedirektør
Direktion

M: 2222 2675
E: tk@regioner.dk

 

Pressekontakt

M: 5151 1818
E: pressekontakt@regioner.dk

Hvis du vil vide mere

Kontakt

Karin Friis Bach,
Formand for sundhedsudvalget, regionsrådsmedlem
T
M 21 70 50 49
E karin.friis.bach@regionh.dk
Bestyrelsesmedlem og formand for sundhedsudvalget Karin Friis Bach
Relaterede nyheder

Læs mere

Nyt overenskomstforlig med akademikerne

Der er indgået aftale om fornyelse af overenskomsterne for medarbejdergrupperne inden for Akademikerne. Det drejer sig bl.a. om læger, jordemødre, fysioterapeuter og ergoterapeuter samt jurister, ingeniører og psykologer. Aftalen giver generelle lønstigninger på 6,53 procent og derudover et yderligere løft af løn med videre på to procent. Aftalen har også fokus på udvikling af de regionale arbejdspladser for at gøre dem attraktive.

Læs mere

Ny overenskomst med sundhedspersonale er på plads

Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN) og Sundhedskartellet har indgået en aftale om fornyelse af overenskomster for bl.a. sygeplejersker, bioanalytikere og radiografer. Aftalen udmønter ekstra midler ud over de generelle lønstigninger samt en stor del af midlerne fra trepartsaftalen om rekruttering.

Læs mere

Nyt overenskomstforlig for regionalt ansatte med fokus på udvikling af arbejdspladser

Der er indgået et overenskomstforlig for ansatte i de fem regioner. Aftalen sikrer en væsentlig lønfremgang for regionalt ansatte. Samtidig er der aftalt initiativer i forhold til udvikling af de regionale arbejdspladser, til gavn for patienter, borgere og medarbejdere.

Læs mere

Kronik: Sådan aflaster vi sundhedsvæsenet

Prioritering er nøgleordet for sundhedsvæsenet i fremtiden. Hvordan bruger det pressede væsen personalets tid bedst til gavn for patienter og pårørende? Vi afleverer i dag 20 anbefalinger til sundhedsministeren.

Læs mere