En kulturforandring, der får unge til at vælge uddannelse og job efter egne ønsker og evner – og ikke køn – kræver en indsats fra flere fronter. Derfor er arbejdsmarkedsparterne gået sammen i et partnerskab, der i første omgang kommer med en række anbefalinger, der skal understøtte en bedre kønsbalance i fremtiden.
Flere patienter bliver behandlet i psykiatrien
Antallet af mennesker, der blev behandlet i psykiatrien stiger fortsat. - Det er godt, vi kan hjælpe flere, men vi kan også se, at psykiatrien er under pres, siger Sophie Hæstorp Andersen, der er formand for Danske Regioners Psykiatri- og Socialudvalg.
151.262 borgere blev i 2017 behandlet på regionernes psykiatriske afdelinger, mens det i 2018 rundede 153.697. Det viser nye tal fra Danske Regioner. Dermed fortsætter tendensen med flere patienter med behov for psykiatrisk behandling.
På fem år er antallet af patienter steget mere end 20.000, og derfor bliver der ydet en stor og vigtig indsats ude på de psykiatriske afdelinger, siger Sophie Hæstorp Andersen, der er formand for Danske Regioners Psykiatri- og Socialudvalg.
- Det er en bekymrende udvikling, at flere og flere mennesker i vores samfund har behov for psykiatrisk behandling. Omvendt er det godt, at vores mange medarbejdere så kan hjælpe, men vi ved også godt, at der bliver løbet rigtig stærkt, siger Sophie Hæstorp Andersen.
I 2018 øgede regionerne midlerne til psykiatrien med ca. 200 millioner kroner på trods af, at realvæksten fra økonomiaftalen med staten gik til at dække de stigende medicinudgifter.
Også i 2019 har regionerne prioriteret psykiatrien – igen med 255 millioner kroner.
Selv om der de senere år er blevet ansat flere medarbejdere i psykiatrien, så kan det dog ikke følge med udviklingen i antallet af patienter. Derfor er der også behov for at prioritere psykiatrien yderligere.
- Vi kan se, at tendensen med flere patienter i psykiatrien fortsætter, og vi gør alt, hvad vi kan for at sikre, at de får den bedst mulige behandling. Men vi mener, at der både i regionerne og i kommunerne er behov for et generelt løft af psykiatrien, så vi bliver bedre til at forebygge og behandle psykisk sygdom. Det bliver en del af den dagsorden, vi tager med, når vi efter folketingsvalget skal forhandle en ny økonomiaftale med regeringen, siger Sophie Hæstorp Andersen.
Læs mere: