Gå til indhold

Sundhed

Regionerne støtter uafhængig forskning

I år har Regionernes Medicin- og Behandlingspulje uddelt 20 millioner kroner til uafhængig forskning. Patienter med Multipel Sclerose er blandt dem, der kan få gavn af forskningen.

Effektiv og sikker behandling mod Multipel Sclerose. Det er et af eksemplerne blandt seks projekter, der nu får støtte fra Regionernes Medicin- og behandlingspulje, der støtter uafhængig forskning.

-Det er netop formålet med puljen at støtte projekter, der tegner lovende, men kan have svært ved at få andre forskningsmidler. Vi støtter projekterne, der er uafhængige af medicinalindustrien. Forskningen kan nemlig blive til stor gavn for både samfundsøkonomien og patienterne, siger Stephanie Lose, formand for Danske Regioner.

For alle seks projekter gælder det, at de skal undersøge, hvordan medicin kan anvendes bedre, og hvordan behandlingerne kan effektiviseres.

Hvilken behandling mod Multipel Sclerose virker bedst?

Multipel Sclerose (MS) er en kronisk, autoimmun sygdom, hvor hjerne og rygmarv rammes af betændelse.

Flere immundæmpende behandlinger er godkendt til MS, herunder ocrelizumab, en af de mest effektive MS-behandlinger. Derimod er lægemidlet rituximab ikke godkendt til behandling af MS, men flere studier har vist en sammenlignelig effekt og sikkerhed.

Et af dette års bevillingsmodtagere – en tværregional gruppe forskere – vil undersøge, om rituximab er lige så effektivt og sikkert som ocrelizumab til behandling af MS.

Seks ud af sytten prækvalificerede projekter er udvalgt

Det er syvende år i træk, at puljen støtter uafhængig forskning. I år er ansøgningsproceduren blevet ændret, så projekterne er blevet prækvalificeret, før de endelige ansøgninger er indsendt. I første runde modtog regionernes pulje 45 ansøgninger. 17 af projekterne blev prækvalificeret til at indgive endelig ansøgning, og seks af dem har altså nu fået støtte.

Alle fem regioner bidrager til Regionernes Medicin- og Behandlingspulje. Derfor har det i år været et krav, at projekterne er fællesregionale.

Læs mere:

 

Kontakt

Hvis du vil vide mere

Relaterede nyheder

Læs mere