Gå til indhold

Sundhed

Regionerne støtter uafhængig forskning

I år har Regionernes Medicin- og Behandlingspulje uddelt 20 millioner kroner til uafhængig forskning. Patienter med Multipel Sclerose er blandt dem, der kan få gavn af forskningen.

Effektiv og sikker behandling mod Multipel Sclerose. Det er et af eksemplerne blandt seks projekter, der nu får støtte fra Regionernes Medicin- og behandlingspulje, der støtter uafhængig forskning.

-Det er netop formålet med puljen at støtte projekter, der tegner lovende, men kan have svært ved at få andre forskningsmidler. Vi støtter projekterne, der er uafhængige af medicinalindustrien. Forskningen kan nemlig blive til stor gavn for både samfundsøkonomien og patienterne, siger Stephanie Lose, formand for Danske Regioner.

For alle seks projekter gælder det, at de skal undersøge, hvordan medicin kan anvendes bedre, og hvordan behandlingerne kan effektiviseres.

Hvilken behandling mod Multipel Sclerose virker bedst?

Multipel Sclerose (MS) er en kronisk, autoimmun sygdom, hvor hjerne og rygmarv rammes af betændelse.

Flere immundæmpende behandlinger er godkendt til MS, herunder ocrelizumab, en af de mest effektive MS-behandlinger. Derimod er lægemidlet rituximab ikke godkendt til behandling af MS, men flere studier har vist en sammenlignelig effekt og sikkerhed.

Et af dette års bevillingsmodtagere – en tværregional gruppe forskere – vil undersøge, om rituximab er lige så effektivt og sikkert som ocrelizumab til behandling af MS.

Seks ud af sytten prækvalificerede projekter er udvalgt

Det er syvende år i træk, at puljen støtter uafhængig forskning. I år er ansøgningsproceduren blevet ændret, så projekterne er blevet prækvalificeret, før de endelige ansøgninger er indsendt. I første runde modtog regionernes pulje 45 ansøgninger. 17 af projekterne blev prækvalificeret til at indgive endelig ansøgning, og seks af dem har altså nu fået støtte.

Alle fem regioner bidrager til Regionernes Medicin- og Behandlingspulje. Derfor har det i år været et krav, at projekterne er fællesregionale.

Læs mere:

 

Kontakt

Hvis du vil vide mere

Relaterede nyheder

Læs mere

Debat: Mere forskning i psykiatrien kan redde liv og mindske ulighed i sundhed

Det er nødvendigt at styrke den uafhængige sundhedsforskning, hvis vi skal sikre den bedste behandling, mere lighed i sundhed og flere sunde leveår til danskerne i fremtiden. Den frie og uafhængige forskning kan bidrage til at sætte fokus på oversete sygdomsområder, som ikke har industriens bevågenhed, men hvor mange danskere er berørte. Her er psykiatriområdet et oplagt eksempel.

Læs mere

Søg penge til forskning i forebyggelse

Der er nu igen åbent for ansøgninger til 'Den Fælles Regionale Pulje til Forskning i Forebyggelse'. – Hvis vi skal løfte folkesundheden, er det afgørende at investere målrettet i forebyggelse, siger Karin Friis Bach, formand for Danske Regioners sundhedsudvalg.

Læs mere

Debat: Sundhedsvæsenet har brug for en teknologifond til at frigøre arbejdskraft

Teknologi og kunstig intelligens spiller en central rolle i udviklingen af et mere bæredygtigt og effektivt sundhedsvæsen. Danske Regioner og Dansk Industri vil etablere en teknologifond, som kan frigøre arbejdskraft, skriver formand for Danske Regioner, Anders Kühnau, i Børsen.

Læs mere

Regioner vil være med til at løse PFAS-gåden

Regionerne har sat gang i flere forsknings- og udviklingsinitiativer på sundheds- og miljøområdet, der skal give ny viden i forhold til PFAS-forurening. Det gælder f.eks. forskning i stoffernes udbredelse, nye og mere effektive metoder til oprensning og sundhedspåvirkning ved eksponering af PFAS.

Læs mere